Да се запознаем с канабиса с д-р Юлиян Караджов

Да се запознаем с канабиса с д-р Юлиян Караджов

Д-р Юлиян Караджов:

По света милиони хора ползват канабис за лечение

  • Доказан е благотворният ефект на марихуаната при раковоболни на химиотерапия

 

Д-р Юлиян Караджов е биохимик, старши научен сътрудник в Института за космически изследвания при БАН, член е на екипа на Центъра за изследване на демокрацията. Има докторат по биохимия с дисертация на тема „Транспорт на калций и окислително фосфорилиране в митохондриите на мозъка“. Няколко години преподава курс „Наркотици“ в Нов български университет, прави първото национално изследване на нелегалния пазар на наркотични вещества в България. Автор е на книгите „Наркотиците - почти всичко за тях“, „Канабис - наука и политика“.

 

Д-р Караджов, кога възникна интересът ви към т.нар. упойващи вещества?

  • Така се случи, че в началото на 90-те, когато започна говоренето за наркотичните вещества, написах две книги по темата. Все пак работата ми е свързана с биохимия.

В процеса на проучванията ми, разбира се, съм провел безброй срещи с лекари от всякакви специалности, хора на науката, пациенти и т.н. Доста добре съм запознат с въздействието на такива субстанции.

 

Защо говоренето?

- Преди това темата беше табу. До 1989 г. т. нар. зависими употребяваха хероин, кокаин, морфин, лидол и други субстанции, както и съвсем легалните на пазара лекарства. И преди, и сега аптеките са пълни с легална синтетична дрога. По времето на соца тревата не беше популярна.

В България канабисът, както и отглеждането на мак от земеделците са забранени през 50-60-те години. Само допреди век хората масово са ги отглеждали. Коноп по нашите земи е расъл и преди 10 хиляди години.

 

Наименованието „марихуана“ е измислено през 30-те години, съвсем целенасочено. Не е имало как да внушат на хората, че конопът е „отровен“

 

А икономическата обосновка е проста. Това си е една чисто корупционна схема... Конопът е затрит заради навлизащите нови, но и много по-скъпи модерни технологии. Индустриалният коноп има множество приложения, той се използва за производството на хартия, текстил, биоразградима пластмаса, здравословни храни и гориво. Конопът е от първите познати опитомени растения, както и една от най-бързо развиващите се биомаси. Той може да се използва и за замяна на много потенциално вредни продукти.

 

 Да поговорим за медицинската му употреба.

 

 - За съжаление, има едно значително прекъсване на традициите за употребата на канабис с медицинска цел у нас. Между другото, малко хора си дават сметка, че доста нашумялата напоследък марихуана, или канабис, всъщност си е коноп.

Предполага се, че канабисът непременно трябва да има психоактивни вещества, но има най-различни сортове. В България отскоро е разрешен за отглеждане само коноп с възможно най-ниското съдържание на психотропни вещества.

 

Днес у нас непрекъснато четем за баби, които отглеждат трева по селата, а в България това е подсъдно...

 

- Не е толкова назад времето, когато нашите баби и дядовци масово са го ползвали за най-различни цели.

За използването на канабиса за медицински цели има дори средновековни текстове и рецепти. Точно е описано как да се отглежда растението, как да се суши, изкисва, как се смилат семената и съответно в какви дози да се приема - при нервни напрежения например...

Има страни, в които тази традиция не е прекъсвана. Една от тях е Чехия. Там дори по време на комунистическия режим съвсем спокойно са си отглеждали в саксии по едно-две растения и ползват домашни рецепти, предавани от поколения.

 

В САЩ, Канада, Израел и в много страни от Европа употребата на коноп за лечение е узаконена, нали?

 

- Да, навсякъде около нас - в Гърция, Румъния, Македония, Полша преработката на коноп е бизнес. Само у нас е забранено. Затова плащаме на гърците например.

Няма закон и това е политика. Някакви некомпетентни в тази материя хора взимат решенията в парламента. Не ползват мнението на специалисти. А не е трудно да се ползват научни и клинични изследвания от цял свят.

 

Една от страните, където са направени изключително много изследвания, е Израел. Там всяко джипи може да препоръча за лечение трева

 

Имат сорт коноп, от който практически не настъпва наркотично опиянение, лечебният ефект на растението е напълно съхранен и дори усилен.

Истината е, че в световен план най-много джойнт използват не младите, а пенсионерите с хронични болежки. Екстрактите се ползват под най-различни форми – джойнт, маслени, спиртни и др. извлеци.

Клиничните изпитвания потвърждават целебните свойства при лечение на сърдечносъдови заболявания, артрит, колит, диабет.

За отбелязване е, че в Израел като лечебно средство марихуаната се използва постоянно от над 20 хил. болни хора. Там, за да ти предпишат най-подходящото лечение, за младите има 1 месец пробен период, а за над 60-годишните 3 месеца. Раздават им напълно безплатно различни видове медицинска марихуана и схема за приложение, за да се види кое лечение е най-подходящо при пациента.

 

За някои заболявания психотропният ефект е задължителен, при други не

 

Абсолютно е доказано, че раковоболни, които са на химиотерапия, се повлияват благотворно от канабиса. Канабидиодите потискат страничните ефекти, химията работи, но го няма гаденето, повръщането, отпадналостта и пациентите се чувстват добре.

Нервните дегенеративни заболявания също се влияят добре. Сред тях са паркинсон, различни видове тремори, болести, свързани със спазмастични болки, мигрена, ставни болежки, безсъние, при тежки хронични болки.

На Запад това лечение се ползва при автоимунни заболявания, напр. множествена склероза. Канабисът леко потиска имунната реакция и така забавя развитието.

 

Вие сякаш вярвате в чудотворния ефект на марихуаната?

 

- Гледал съм потресаващо видео с един възрастен мъж, болен от паркинсон, който се тресе, ръцете му не могат да стоят на едно място. Приема канабидиол с инхалатор и след 15 мин. треморът изчезва. Той си сяда на компютъра и започва да си пише мемоарите. За него това е страхотно, той има два-три-четири часа, в които симптомите на заболяването не го тормозят. Това е добър ефект, какво повече да иска човек.

Всъщност конвенционалните лекарства в много от случаите не лекуват, само потискат симптомите.

 

Все пак какви са неблагоприятните странични ефекти, не може да няма?

 

- На първо място е важно, че не се развива зависимост, т.е. пристрастяване. Има много хора, на които тревата категорично не им харесва. Противопоказана е за хора с много ниско кръвно налягане. Има и случаи, при които при пушенето на джойнт се наблюдава изострена тревожна бдителност – параноя.

 

Какво е мнението ви за тестовете, с които МВР „лови“ опиянени шофьори?

 

  • Тестовете са много некачествени, на тях не може да се разчита. Купуването на тестове е симулация на кипяща дейност. Получават се и фалшиво позитивни тестове, причинени от употреба на медикаменти, един от тях е за главоболие. Да не говорим, че има много нови видове дрога, които полевият тест не може да хване. Така че това е прах в очите на хората...

 

Паулина БОЯНОВА